Dünyanın En Büyük Permafrost Eritme Çukuru “Yeraltı Dünyasının Kapısı” Genişliyor, Uzmanlar Küresel Isınmayı Artırabilir | Uluslararası | Merkezi Haber Ajansı CNA

2023/7/22 21:01(Güncelleme 22/7 22:13)

Rusya’nın Uzak Doğu’sunda yer alan 1 kilometre uzunluğundaki Bata Gaika dev krateri, dünyanın en büyük kalıcı buz eritme krateri ve alanı genişliyor. (Reuters)

(Merkezi Haber Ajansı, Rusya, Patagai, 22. Ayrıntılı Dış Haber) Rusya’nın Uzak Doğu’sunda yer alan 1 kilometre uzunluğundaki Patagaika Büyük Krateri, dünyanın en büyük kalıcı buz çukuru. Ancak artan permafrost hacmi, uzmanların küresel ısınmayı şiddetlendirebileceği konusunda uyardığı daha fazla sera gazı salıyor.

Reuters’in bildirdiğine göre, Batagaika Krateri, iki dağcının kum tepelerinin engebeli zemininden geçerken gösteren çarpıcı drone görüntülerinde çarpıcı ayrıntılarla ortaya çıktı. Bu, 1960’larda çevredeki ormanların yok edilmesinden kaynaklandı ve bu, dünyanın altındaki permafrost’u eriterek toprağın soğumasına neden oldu.

Patakeka kraterinin kenarında duran Erel Struchkov Reuters’e “Biz yerel halk buna ‘mağara’ diyoruz ve 1970’lerde oluştu. Başlangıçta bir vadiydi, sonra güneşin ısısıyla eridi ve yavaş yavaş genişlemeye başladı.”

Bilim adamları, Rusya’nın dünyanın geri kalanından en az 2,5 kat daha hızlı ısındığını ve bunun da ülkenin yüzde 65’ini kaplayan çok yıllık tundranın erimeye devam ederek çözünen topraktan sera gazları salmasına neden olduğunu söylüyor.

Rusya’nın Saga Özerk Cumhuriyeti’nde, bazı yerel halk Patageka çukurunu “Cehenneme Açılan Kapı” olarak adlandırıyor. Aslında bilimsel adı “mega-çöküş”.

Saha Cumhuriyeti’nin başkenti Yakutsk’taki Melnikov Permafrost Enstitüsü’nün baş araştırmacısı Nikita Tananev, Batageka Krateri’nin turist çekmesine rağmen büyüyen boyutunun “tehlikeli bir işaret” olduğunu söyledi.

Tananev, Reuters’e “Gelecekte, sıcaklıklar yükseldikçe ve insan kaynaklı baskı arttıkça, tüm permafrost yok olana kadar bu mega kaymaları giderek daha fazla göreceğiz” dedi.

Eriyen permafrost, Rusya’nın kuzey ve kuzeydoğusundaki şehirleri tehdit ederek yolları aşındırıyor, evleri çatlatıyor ve borulara zarar veriyor. Sorun, son yıllarda yaygın orman yangınlarıyla daha da kötüleşti.

READ  Çin'in Ningxia kentindeki barbekü dükkanında gaz sızıntısı 31 kişiyi öldürdü, 7 kişiyi ciddi şekilde yaraladı | Boğaz Geçişi | Merkezi Haber Ajansı CNA

Saha Cumhuriyeti’ndeki insanlar, Batageka kraterinin hızla genişlediğini fark ettiler. Strachkov olay yerinde şunları söyledi: “(İki yıl önce) yol yaklaşık 20 ila 30 metre uzaktaydı (düdenin kenarından), şimdi mesafe çok daha yakın.”

Bilim adamları hala Patakeka Kraterinin ne kadar hızlı genişlediğini bilmiyorlar. Tananev, 100 metre derinliğindeki Patakeka kraterlerinin bazılarının diplerinde, permafrost eridiğinde atmosfere salınabilecek “büyük miktarlarda” organik karbon içerdiğini belirterek, küresel ısınmayı şiddetlendirdiğini söyledi. (Çevirmen: Zhang Mingxuan / Doğrulanmış el yazması: Zhang Zhengian) 1120722

Merkez Haber Ajansı “Birinci El Haber” uygulaması

iOS uygulamasını indirinAndroid uygulaması indirme

Bu internet sitesinde yer alan yazı, resim ve ses ve videolar izinsiz olarak çoğaltılamaz, kamuya açık olarak yayınlanamaz, kamuya iletilemez ve kullanılamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir