Kişiselleştirilmiş kanser aşılarıyla birlikte mevcut immünoterapi, karaciğer kanseri tedavisinin etkinliğini iki katına çıkarır

Karaciğer kanseri, her yıl yaklaşık 800.000 kişinin karaciğer kanserinden ölmesiyle dünyada kanserden ölümlerin üçüncü önde gelen nedenidir. Tıp ilerlemesine rağmen, ileri karaciğer kanseri hastalarını tedavi etmek için hedefe yönelik ilaçlar ve immünoterapi kullanılmaktadır, ancak etkinliği hala sınırlıdır. Son zamanlarda ABD'deki Genios Therapeutics ve Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim insanları, ilerlemiş karaciğer kanseri olan hastaları tedavi etmek için kişiselleştirilmiş kanser aşılarını mevcut immünoterapi ilaçlarıyla birleştirmeye çalıştı. Sonuçlar, yakın zamanda Nature Medicine tıp dergisinde yayınlanan kanser aşılarının yardımıyla immünoterapinin etkinliğinin iki katına çıkarılabileceğini gösteriyor.

İmmün kontrol noktası inhibitörü tedavisi, kanser tedavisinin ikilemini değiştirmek için yeni bir umut olarak değerlendirildi, ancak karaciğer kanseri için hala yetersizdir, ancak hastanın yaşamını etkili bir şekilde değiştiremez ve her hastaya fayda sağlayamaz. Kanser aşılarının kanser önleyici potansiyeli göz önüne alındığında, araştırmalar bağışıklık kontrol noktası inhibitörlerini ve kanser aşılarını birleştirerek daha iyi karaciğer kanseri tedavisi geliştirmeye çalışıyor.

Birinci ve ikinci klinik denemeler, Genios Therapeutics tarafından geliştirilen özelleştirilmiş bir DNA aşısı GNOS-PV02'yi içeriyordu. Johns Hopkins Kimmel Kanser Merkezi onkoloji doçenti Dr. Mark Yarchon şöyle açıkladı: “GNOS-PV02, hastanın bağışıklık sisteminin kanser hücreleri üzerindeki kanser antijenlerini daha verimli bir şekilde tanımasına yardımcı olur.”

Ekip, aşıyı her hastaya göre uyarlıyor çünkü farklı hastaların kanser hücrelerinde farklı genetik değişiklikler var ve bu da onlara benzersiz kanser antijenleri veriyor. Yalnızca hastalar için bir aşı geliştirilerek bağışıklık sistemine ilgili kanser antijenlerini tanıması gerektiği şekilde öğretilebilir. Kişiye özel aşı hazırlanmadan önce hastanın kanser dokusundan örnek alınarak DNA analizi yapılarak analiz sonuçlarına göre bireysel gen mutasyonlarının belirlenmesi hastaya daha faydalı olacaktır.

Kişiselleştirilmiş aşılar gelecek nesil için kanser tedavisinin temel dayanağı olacak

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), bir bağışıklık kontrol noktası inhibitörü olan Keytruda'yı Kasım 2018'de karaciğer kanserini tedavi etmek için onayladı, ancak yalnızca birkaç hastada önemli yanıtlar elde edildi ve sonuçlar diğer kanserler kadar cesaret verici değildi. Öte yandan, çoğu kanser aşısı klinik denemesi başarısız oldu çünkü bu aşı tasarımları, son zamanlarda iyileştirilen kişiye özel yaklaşımın önemini göz ardı ediyor.

READ  Biden, Dünya Merkezi mutfak çalışanlarına yönelik saldırı sonrasında "memnuniyetsizliğini ifade etmek" için bugün Netanyahu'yu arayacak | Ortadoğu'da gerginlik tırmanıyor Evrensel

İmmün kontrol noktası inhibitörlerinin yanı sıra 36 hastanın da katıldığı deneye, iki yıl sonra 12 haftada bir aşı yapıldı ve hastanın durumu uygunsa beşinci yıla kadar aşıya devam edildi. Çoğu hastaya beş doza kadar aşı uygulanır. Diğer kanser aşısı grupları ile karşılaştırıldığında bu aşı, doz başına 40 kanser antijeni ile daha fazla antijen içerir. Analitik sonuçlar hastaların yaklaşık %30'unun tedavi sonrasında remisyona ulaştığını ve etkinin tek başına Keytruda tedavisine göre iki kat daha iyi olduğunu gösterdi. Daha da heyecan verici olanı ise üç hastanın tümörlerinin tamamen ortadan kalkmasıydı.

Kanser hücreleri tipik olarak binlerce DNA mutasyon noktasını biriktirir; bu, kişiselleştirilmiş aşıların ve yapay zeka yapay zekasının geliştirilmesinde kilit bir teknolojidir. Hastaların bağışıklık sistemini harekete geçirmede oldukça etkilidir. Çoğu onkolog, kişiselleştirilmiş kanser aşılarının gelecek nesilde önemli bir kanser tedavisi yöntemi olacağına inanıyor.

(Orijinal görsel kaynağı: Shutterstock)

Resmi LINE hesabı “Bilim ve Teknoloji Haberleri”ne anında katılın ve teknoloji endüstrisine dair en son bilgileri tek elden alın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir