Yakın zamanda ABD'de yapılan bir araştırma, Parkinson hastalığının pestisit kullanımıyla bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. “Bu 3” İlaç En Şok Edici Etkilere Sahip | Hayat | CTWANT

Araştırma, 14 pestisitin kullanımını Parkinson hastalığı olan kişilerle ilişkilendirdi. (Görüntü/Splash'ı kaldır)

Parkinson hastalığının dünyanın her yerindeki insanlar üzerindeki etkisi göz ardı edilemez. Yakın zamanda Amerikan Nöroloji Akademisi'nin 76. Yıllık Toplantısı'nda bir ön çalışma yayınlandı. Çalışma, Parkinson hastalığının 14 pestisit kullanımıyla ilişkili olduğunu gösterdi. Simazin, lindan (gamma-CH) ve atrazin gibi pestisitler ve herbisitler, insanları Parkinson hastalığına yakalanma riskine sokar.

Bir numaralı nörodejeneratif hastalık olan Parkinson hastalığına yakalananların sayısı endişe verici bir hızla artıyor.Hastalık nedeniyle hastalar beynin substantia nigra kısmındaki nöronları kaybedebiliyor. Beyin, beyinde önemli bir bileşen olarak görev yapan dopaminin üretiminden sorumludur.

1980'lerden bu yana araştırmacılar, hastaların substantia nigra'sındaki hasar görmüş nöronların toksik kimyasallarla ilişkili olup olmadığını araştırıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Denver, Colorado'daki Amerikan Nöroloji Akademisi'nin 76. yıllık toplantısında, Massachusetts'teki Amherst College'dan, Arizona'daki Barrow Nöroloji Enstitüsü'nden ve St. Louis, Missouri'deki Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar bir ön çalışma yayınladılar. Parkinson hastalığı, 3 pestisit ve herbisit dahil olmak üzere 14 pestisitin kullanımıyla ilişkilendirilmiştir: Parkinson hastalığı olan insanlar üzerinde en büyük etkiye sahip olan simazin, lindan (γ-heksaklorosikloheksan) ve fentanil (atrazin).

Çalışma, 2009 yılında Colorado, Idaho, Kansas, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico ve Kuzey Dakota'da Medicare'e kayıtlı 21,5 milyon kişinin kayıtlarını inceledi. 1992'den 2008'e kadar ortalama yıllık pestisit kullanımı ilçelere göre analiz edildi. Eyaletler, Oklahoma, Güney Dakota, Teksas, Utah ve Wyoming.

Araştırmaya göre, herbisit “piroksat”a yüksek ve düşük düzeyde maruz kalan kişiler arasında Parkinson hastalığına yakalanma olasılığında %31'lik bir fark vardı. 100.000 kişi başına 475. Parkinson hastalığı, daha az etkilenen bölgelerde, 100.000 kişi başına 398.

Simazine maruz kalmanın yüksek ve düşük olduğu bölgelerde yaşayanlar arasında Parkinson hastalığına yakalanma olasılığında %36'lık bir fark vardı. Simazine maruz kalmanın yüksek olduğu bölgelerde 100.000 kişi başına 411 kişide Parkinson hastalığı gelişti; Çok düşük simazin maruziyetinde 100.000 kişi başına 380 kişide Parkinson hastalığı gelişti.

READ  Health Net "Aspirin Kolon Kanserini Önleyebilir!Çalışma: Kolon Adenokarsinomu İnsidansını %15 Azalttı

Pestisit fobisine yüksek düzeyde maruz kalanların, düşük düzeyde maruz kalanlara göre Parkinson hastalığına yakalanma olasılığı %25 daha fazlaydı; yüksek düzeyde maruz kalan bölgelerde 100.000 kişi başına 386 vaka görüldü. Az maruz kalan bölgelerde 100.000 kişiden yalnızca 349'unda Parkinson hastalığı gelişiyor.

Araştırmacılar, Parkinson hastalığını etkileyebilecek hava kirliliği gibi diğer faktörleri de hesaba kattıklarında bile bulgular aynı kaldı. Arizona'daki Barrow Nöroloji Enstitüsü Nöroepidemiyoloji Araştırma Programında araştırma görevlisi profesör olan Brittany Krysanowski, “Önceki araştırmalar, Parkinson hastalığının olası nedenleri olarak diğer pestisitleri ve herbisitleri tanımladı” dedi. Yüzlerce pestisitin yanı sıra potansiyel risk faktörleri de var. Hastalıkla bağlantısı henüz araştırılmadı ve bu durum endişe verici.” Kryjanowski, gelecekte toksik kimyasalların ve Parkinson hastalığının olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ve insanların bu riskleri azaltmak için adımlar atabileceğini belirtti. bu pestisitlerin kullanımı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir