İnsanın “Ölümsüzlüğünün” Sırrını Okuyun! ABD'li Biyologlar “Yaşam Süresinin” Anahtarını Yeniden Keşfediyor | TechNews Bilim ve teknoloji haberleri

adamın

Tunghai Üniversitesi Uygulamalı Fizik Bölümü kısa süre önce Santa Cruz'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden Carol Kreider'in “ölümsüzlüğü” etkileyen telomerazın sırrını araştırdığı için Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandığı bir makaleyi paylaştı. Yeni “telomer profilleme” teknolojisini kullanan insan DNA telomerleri, insan kromozomlarının telomer uzunluğunun insan ömrünü etkilediğini ve “genetik” etkinin nispeten büyük olduğunu buldu.

Şu anda Tayvanlı erkeklerin ortalama yaşam süresi 76,63 yılı aşmış durumda ancak DNA'daki “telomerler” onların uzun ömürlülüğünün nedenlerinden biri. Hücredeki her kromozomun sonundaki büyük bir bölüm binlerce DNA koduna ulaşabiliyor. “TTAGGG” dizilerini tekrarlayarak.

Bir hücre bölündüğünde aslında DNA'daki genetik kodu kopyalar, ancak her kopyaladığında bazı uçları kesilerek DNA'nın biraz daha kısalması, “fedakarlığın” bir kısmının kesilmesi, Böylece, ne kadar küçük olursa olsun, ayrılan hücreler ameliyatı gerçekleştirecek. etkilenmeyecek.

İnsan hücreleri her gün ölüyor ve eğer bu kadar çok çoğalırlarsa telomerler kesilebilir ve hücrelerin normal işleyişiyle gerçekten ilgili olan DNA bölümleri kodlanabilir. Bu süre zarfında hücreler kısalır, dolayısıyla kişi yaşlandıkça daha fazla hücrenin telomerleri kısalır. .

Telomer dizilimi bu kadar basit olduğuna göre, hücre bölünmesi sırasında kesilen telomerlerin yerine “yenisi” konulursa sonsuza kadar yaşayabilir mi? Aslında bu mümkün çünkü 1984 yılında 23 yaşındaki bir yüksek lisans öğrencisi, “Tetrahymena thermophila” adı verilen bir türün telomer dizisinin hücre bölünmesi sırasında sadece kısalmadığını, aynı zamanda uzadığını da keşfetti.

Clade, telomerleri onaran “telomerazı” keşfetti ve bu, “telomer biyolojisi” araştırmalarında yeni bir çağ yarattı ve 2009 Nobel Ödülü'nü kazandı, ancak artık telomerler değil, daha iyi, çünkü uzun telomerler kanser riski taşır çünkü bir hücre, olmadan tekrar tekrar çoğalır. “ölüyor” ve Mutasyonlar biriktirip kanserli hücreler haline gelebilir.

GLIDE ekibi yakın zamanda DNA parçalarının nanogözenekler yoluyla sıralanmasına olanak tanıyan “telomer profil oluşturma” teknolojisini kullandı; bu, farklı iletkenliklere yol açarak hızlı ve büyük ölçekli dizileme ve operasyona olanak sağladı. Bu çalışmada, farklı yaşlardaki 147 sağlıklı denekten alınan kan örnekleri incelendi. Analiz için elde edildi.

Geçmiş çalışmalar, her kromozomdaki telomer uzunluğunun aynı olması gerektiğine, dolayısıyla kişisel yaşam tarzının telomer uzunluğunu etkileyen önemli bir faktör olduğuna, dolayısıyla “sağlık” yaşam tarzı alışkanlıklarının telomer kısalmasını azaltabileceğine inanıyor. Aynı kişinin farklı kromozomları 4.300 tn A'dır. En fazla 6.000 kod bulunabilir.

Glader bu sonucu görünce çok şaşırdı, çünkü her insanın her kromozomundaki “en uzun” telomer uzunluğu doğumda aynı olarak belirlenmiş ve yaşam boyunca sabit kalmıştır, bu da “kalıtımın” büyük bir etkiye sahip olduğu anlamına gelmektedir. Telomerlerin uzunluk dağılımı hakkında.

(İlk görselin kaynağı:pixabay)

devamını oku:

READ  Google, 7 piksel telefonlar ve 5 piksel saatler için yeni özellikleri açıkladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir