Kuzey Carolina Yüksek Mahkemesi gerrymandering davasını oyladı

Kuzey Karolina Yüksek Mahkemesindeki Demokrat yargıçların, eyaletin yasama ve kongre bölgelerinin yeni haritalarının eyalet anayasasını ihlal eden partizan gerrymanderler olduğunu söylemesinden bir yıl sonra, mahkemede yeni seçilen Cumhuriyetçiler Cuma günü rotayı tersine çevirdiler ve mahkemenin yargı yetkisine sahip olmadığını söylediler. Şu haritaları çevirin.

Bunun pratik etkisi, Cumhuriyet kontrolündeki eyalet yasama organını, eyalet Senatosu ve kongre bölgesi sınırlarını geçen Kasım seçimlerinde kullanılan mahkeme emri çizgilerinden çıkarmaya ve 2024 seçimleri lehine yeni haritalar çizmeye zorlamak.

Mahkemenin bu kadar yakın tarihli bir kararı bozması, özellikle de hiçbir gerçeğin değişmediği önemli bir anayasal meselede, son derece sıra dışı bir hareket. 5’e 2 parti çizgisinde bölünmüş bir görüşe göre, yargıçların yeni Cumhuriyetçi çoğunluğu, mahkemenin eyalet yasama organları tarafından çizilen partizan haritalarını bozma yetkisine sahip olmadığını söyledi.

Baş Yargıç Brian Newby çoğunluk adına “Anayasamız, metnindeki açık sınırlamalara tabi olarak yeniden sınırlandırma yetkisini Genel Kurul’a açıkça saklı tutar” diye yazdı. “Mahkeme böyle bir sınırlama getirseydi, bu tür iddiaları karara bağlamak için adli olarak fark edilebilir veya yönetilebilir hiçbir standart olmazdı.”

Bazı hukuk uzmanlarına göre, hukuki muhakeme farklı bir mesajla gölgelendi: Siyasi olarak yüklü davalarda belirleyici olan yasa veya içtihat değil, mahkemede hangi tarafın çoğunluğa sahip olduğudur.

Joshua A., “Önceki eyalet Yüksek Mahkemesinin hatalı olduğunu düşünüyorsanız, onu anayasa değişikliği gibi değiştirme imkanımız var” dedi. Douglas bir röportajda söyledi. “Ancak yargıçları değiştirmek, hukukun üstünlüğünde bu kadar büyük bir değişikliğe neden olmamalı, çünkü o zaman içtihatların artık bir değeri kalmıyor ve yargıçlar gerçekten politikacılar.”

Eyalet mahkemesi, yasama organının oy haklarını sınırlama yetkisini sınırlayan kararları bozan iki karar daha yayınladı. İlk olarak, yargıçlar, Yasama Meclisinde Cumhuriyetçi bir çoğunluk tarafından kabul edilen seçmen kimliği yasasının eyalet anayasasının eşit koruma maddesini ihlal ettiğine dair eski bir mahkemenin kararını yeniden gözden geçirdi ve yine parti çizgisinde bozdu.

READ  Boris Johnson bir kez daha polise Covid kurallarını çiğnediğini söyledi

İkinci olarak mahkeme, alt mahkemenin ağır suçlamalarla hapis yatmış ancak henüz şartlı tahliye edilmemiş olanların oy kullanma hakkını reddeden bir eyalet yasasını iptal ederek “yasayı yanlış uyguladığını ve karar için kritik olan gerçekleri gözden kaçırdığını” söyledi. . , denetimli serbestlik veya diğer mahkeme kısıtlamaları.

Alt mahkeme, gerekliliğin, yargıçların yanlış olduğunu söylediği bir kararla, Afrikalı Amerikalıların oy kullanma hakkını reddetmek için yazılmış daha önceki bir yasaya dayandığını söyledi.

Kuzey Carolina davaları, yargıçlarını seçen eyaletlerin (Ohio, Kentucky, Kansas, Wisconsin, Pennsylvania ve diğerleri) yüksek mahkeme koltukları için yapılan yarışları milyonlarca dolarlık siyasi savaşlara dönüştürdüğü ve yargıçlarının kararlarının izlendiği ulusal bir eğilimi yansıtıyor. Derin bir partizan merceğinden.

Bu tür bir siyasi komedi, bir zamanlar çoğunlukla ABD Yüksek Mahkemesi’ndeki koltuklar için onay savaşlarıyla sınırlıydı. Ancak ülkedeki partizan ayrımı derinleştikçe ve federal mahkemeler eyaletlere kürtaj ve pozitif ayrımcılık gibi konularda sorular gönderdikçe, eyaletlerin yasal savaşlarına kimin karar vereceğini seçmek giderek daha açık bir siyasi savaş haline geldi.

Moore v. Harper olarak bilinen gerrymandering davasında Cuma günkü karar, Kasım ayında iki Yüksek Mahkeme sandalyesi için yapılan partizan seçimlerinin yedi üyeli mahkemenin siyasi dengesini 4’ten 3’e Demokratlardan 5’e 2 Cumhuriyetçilere kaydırmasının ardından geldi.

Demokratik kontrollü bir mahkeme, Şubat 2022’de parti çizgisinde, Cumhuriyet yasama organları tarafından onaylanan hem eyalet yasama haritalarının hem de kongre bölge haritalarının eyalet anayasasının ifade özgürlüğü, özgür seçimler, özgür toplanma ve eşit koruma garantilerini ihlal ettiğine karar verdi.

Daha sonra bir alt mahkeme, Kasım seçimlerinde kullanılmak üzere kongre haritasını gözden geçirdi, ancak GOP liderlerinin yeniden çizdiği eyalet Senatosu haritasıyla ilgili anlaşmazlık, geçen kış eyalet Yüksek Mahkemesine geri döndü. Mahkemenin Demokrat çoğunluğu, son eylemlerinden birinde GOP’un eyalet Senatosu haritasını attı ve yeniden çizilmesini emretti. Mahkeme daha sonra önceki kararını yeniden teyit etti. uzun bir yorum.

READ  Çince ve İngilizce Haberleri Okuyun》Avrupa'nın Oksijen Seviyeleri Yaşam Şansını Zorluyor Avrupa'nın Oksijen Seviyeleri Hayatı Engelleyebilir - Uluslararası

Normalde, bu meseleyi bitirirdi. Ancak mahkemeye yeni bir Cumhuriyetçi çoğunluk seçildikten sonra, GOP yasama liderleri talep etti Hakemler bunu prova ediyor Sadece yeniden çizilen Senato haritası üzerindeki tartışma değil, tüm dava.

Cuma günkü karar, gerrymander davasının Mart ortasında kısa bir süre yeniden görülmesinin ardından geldi.

Önündeki çoğunluk-Demokrat mahkeme kararı gibi, gerrymandering hakkındaki son kararın Kuzey Carolina’nın siyasi manzarası ve belki de ulus üzerinde derin bir etkisi olabilir.

Kuzey Carolina seçmenleri, iki büyük parti arasında neredeyse eşit bir şekilde bölünmüş durumda; Donald J. Trump, 2020’de yüzde 49,9 oyla devleti taşıdı. Ancak 2021’de GOP Yasama Meclisi tarafından onaylanan orijinal kongre bölgeleri haritası – o zamanlar partizan bir gerrymander olarak yönetiliyordu – muhtemelen Cumhuriyetçilere eyaletin ABD Temsilciler Meclisi’ndeki 14 sandalyesinin en az 10’unu verdi.

Geçen yıl mahkeme tarafından atanan özel bir usta tarafından çizilen bir kongre haritası kullanılarak, Kasım seçimlerinde her partiye yedi kongre sandalyesi verildi. Cuma günkü karar, GOP Yasama Meclisinin ilk haritası aracılığıyla yeni bir haritayı onaylamasına izin vererek eyalet Cumhuriyetçilerine – ve ABD Meclisindeki zayıf Cumhuriyetçilere – en az üç sandalye alma şansı verecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir