Lavrov BM’de dünyayı ‘tehlikeli bir eşik’ konusunda uyardı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 24 Nisan (Reuters) – BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Pazartesi günü dünya güçleri arasında çatışma riskinin “tarihi en yüksek” seviyede olduğunu söyledi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, dünyanın “bir krizin eşiğinde” olduğu konusunda uyardı. Daha.” Soğuk Savaş döneminden daha tehlikeli.

BM Güvenlik Konseyi’nde Lavrov’un yanında oturan Guterres, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini ülkede büyük acılara ve yıkıma neden olmakla ve koronavirüs pandemisinin neden olduğu küresel ekonomik altüstlüğü körüklemekle eleştirdi.

Diversity and Founding BM, “Büyük güçler arasındaki gerilimler tarihi zirvelerde. Talihsizlik veya yanlış hesaplama nedeniyle çatışma riskleri var” dedi. Guterres, 15 üyeli toplantıda tüzük hakkında bilgi verdi.

Rusya, Nisan ayı için konseyin aylık dönüşümlü başkanlığını yürüttüğü için konsey toplantısına Lavrov başkanlık etti.

Lavrov, “Soğuk Savaş sırasında tehlikeli, belki daha da tehlikeli bir eşiğe ulaştık” dedi. “Çok taraflılığa olan güvenin kaybedilmesiyle durum daha da kötüleşiyor.”

Lavrov, “Hadi maça çağıralım. Hiç kimse Batılı azınlıkların tüm insanlık adına konuşmasına izin vermiyor.”

Aralarında ABD, Fransa ve İngiltere’nin de bulunduğu bir dizi Güvenlik Konseyi üyesi, Rusya’nın Ukrayna’ya savaşını kınadı.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield mecliste yaptığı konuşmada, “Bugün ikiyüzlü davetçimiz Rusya, komşusu Ukrayna’yı işgal etti ve BM Tüzüğü’nün kalbine vurdu” dedi.

“Bu yasadışı, kışkırtılmamış ve gereksiz savaş, en kutsal ilkemize doğrudan aykırıdır: saldırganlık ve bölgesel saldırı savaşı asla kabul edilemez.”

Thomas-Greenfield, Wall Street Journal muhabiri Ivan Gershkovich ve eski denizci Paul Whelan’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu ve Rusya’yı Amerikalıları haksız yere gözaltına alarak uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı. Whelan’ın kız kardeşi Elizabeth, Pazartesi günü Güvenlik Konseyi salonundaydı.

READ  Credit Suisse Bank: UBS'nin sorunlu rakibiyle devralma görüşmelerinde olduğu bildirildi

Birleşmiş Milletler, 18 Mayıs’ta sona erecek olan Ukrayna’nın Karadeniz tahılının güvenli Karadeniz ihracatına izin veren bir anlaşmayı kurtarmaya çalışırken, bu anlaşmanın ve Birleşmiş Milletler’in Rusya’nınkini kolaylaştırmayı taahhüt ettiği ilgili bir anlaşmanın uygulanmasına devam edilmesini istedi. Tahıl ve gübre ihracatı.

Herkes için daha fazla güvenlik ve refah yaratmak için böyle bir işbirliğinin gerekli olduğunu açıkça gösteriyorlar” dedi.

Raporlayan Michael Nichols

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir