ABD, Nijer ve Batı Afrika'daki askerlerini çekmeyi ve kritik insansız hava araçlarını terk etmeyi kabul etti |

2024/4/20 12:54(20.04.13:45'te güncellendi)

ABD, 19'unda Batı Afrika ülkesi Nijer'de konuşlanmış 1000'den fazla Amerikan askerini geri çekmeyi kabul etti. (Merkez Haber Ajansı Grafikleri)

(Merkezi Haber Ajansı, Washington, 19. Kapsamlı Yabancı Haber Raporları) ABD, ayın 19'unda, Batı Afrika ülkesi Nijer'de konuşlanmış 1000'den fazla ABD askerini geri çekmeyi kabul etti. ABD'nin Nijer'de önemli bir insansız hava aracı üssü bulunuyor ve bunun geri çekilmesi Batı Afrika için bir gerileme olacaktır.

Agence France-Presse'nin haberine göre Nijerya halkı uzun zamandır askerlerinin geri çekilmesini talep ediyordu ve Burkina Faso bir darbeyle iktidara geldi.

ABD'li yetkililer AFP'ye, Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell ile Nijerya cuntasının Başbakanı Ali Mahaman Lamine Sain arasında Washington'da yapılan görüşmelerin ardından askerlerini geri çekmeyi kabul ettiğini söyledi.

ABD'li yetkililer ayrıca iki tarafın, bir ABD heyetinin birkaç gün içinde Nijerya'nın başkenti Niamey'e askerlerini resmi olarak geri çekmesi konusunda anlaşmaya vardığını söyledi. Nijer'in resmi televizyonu daha önce ABD'li yetkililerin gelecek hafta ziyarette bulunacağını duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı henüz birliklerin geri çekileceğini duyurmadı ve ABD'li yetkililer şu anda geri çekilmeye ilişkin bir takvim bulunmadığını söylüyor.

Nijer, uzun süredir ABD ve Fransa'nın Batı Afrika'daki aşırı İslamcı güçlerle mücadelesinde stratejik bir merkez konumunda.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Mart 2023'te Nijerya'yı ziyaret ederek Nijerya'yı ziyaret eden en yüksek ABD'li yetkili oldu. O dönemde Blinken, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Nijer'e ekonomik destek sağlama ve eski sömürge anavatanı Fransa'nın garnizonunu derhal sınır dışı etmesi için o dönemde iktidarda olan Batı yanlısı demokratik olarak seçilmiş Başkan Mohamed Bassum'u destekleme sözü vermişti. .

Nijer ordusu geçen ay devlet televizyonunda ABD ile olan güvenlik anlaşmasını derhal geçerli olmak üzere feshettiğini duyurdu.

Devlet televizyonu ayrıca, genelkurmay başkanı General Abdurahamane Dhyan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmelerin ardından Rus askeri eğitmenlerinin hava savunma sistemleri ve diğer ekipmanlarla birlikte bu ay Nijer'e geldiğini bildirdi.

READ  Tayvan borsası ipotek mevduatları ve ipotek kredileri ihraç edilirken ve insanlar yüksek temettülü ETF'lere abone olmak için akın ederken 20.000 puana dokunarak halkı şok etti. Popüler ETF'lerin parçası olan hisse senetlerine odaklanın. Belirtilen kişiler MediaTek, UMC ve Novatek Evergreen'dir | Anue Juheng pompalandı ve satıldı

Washington Post, üç ABD'li yetkiliye atıfta bulunarak, ABD'nin 19'unda Nijer hükümetine güçlerini bölgeden çekmeyi kabul ettiğini bildirdiğini söyledi. Post aynı zamanda Biden yönetiminin ABD ordusunu yerinde tutmak için her yolu denediğine ancak Washington'un Batı Afrika'daki terörle mücadele duruşunun artık darmadağın olduğuna inanıyor.

1.000'den fazla ABD askerinin Nijer'den çekilmesi, altı yıl önce inşa edilen 110 milyon ABD Doları değerindeki Hava Kuvvetleri insansız hava aracı üssünün geleceğini belirsiz bırakacak. Bu kez Nijer, Amerikan birlikleri geri çekilmeden önce Fransız garnizonunu başarılı bir şekilde geri çekilmeye zorladı;

Sahra Altı Afrika'da 2020'den beri darbe yaşayan ülkeler arasında Nijer, Burkina Faso, Çad, Gine, Mali, Sudan ve Gabon yer alıyor ve bu ülkelerin tamamı askeri yönetime geçmiş durumda.

Son yıllarda aşırı İslamcılığın arttığı ve Rusya'nın bölgedeki nüfuzunun arttığı Nijer'de, geçen yıl temmuz ayında başkanlık muhafızları, darbeyi destekleyen büyük kalabalıkların görüntüleri ile Batı yanlısı Başkan Bezom'u görevden almak için harekete geçmişti. Batı Afrika'daki jeopolitik oyundaki değişiklikler. (Çevirenler: Li Jinwei, Chen Yiwei) 1130420

Merkezi Haber Ajansı “İlk El Haber” uygulaması

iOS Uygulama İndirmeAndroid uygulaması indirme

Bu sitedeki metin, resim ve videolar izinsiz çoğaltılamaz, kamuya açık olarak yayınlanamaz, kamuya iletilemez, kullanılamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir