Fizik muayenesinde beklenmedik bir şekilde biri evre 0 olmak üzere 3 kalın bağırsak polipi keşfetti ve şok oldu! “1 Yaşam Tarzı Alışkanlığı” Üzerine Klinik Yorum: Changchun Aylık |

51 yaşındaki Sn. Uzun süredir sigara içen Lynn'in, aşırı derecede obez olmasa da, BMI'si 27,5 olup obez olarak kabul edilmektedir. Bir iş adamı olarak genellikle hafta içi çalışmanın çok yorucu olduğunu düşünüyor, bu nedenle dinlenmeyi seviyor ve sıklıkla lezzetli yemekler yiyip rahatlıyor.

Kolonoskopide 3 polip ve 1'inde kolon kanserinin in situ geliştiği görüldü.

Reklam (Lütfen bu makaleyi okumaya devam edin)

Son zamanlarda ileri görüntülemeli sağlık muayenesi düzenlemeye gitti, uzun süreli sigara içme geçmişi ve yüksek yağlı yeme alışkanlıkları, gastrointestinal endoskopi ve düşük dozda akciğer muayenesi en iyi şekilde dahil edildi. Bu muayenede, fizik muayene sırasında alınan görüntüleme raporunun hemen yayınlandığı ve bronş duvarında kalınlaşma ve akciğerlerde kronik sigaraya bağlı zatürreye bağlı hafif infiltrasyon olduğu öğrenildi.

Raporu yorumlayan doktor, kolonoskopide 1 cm'den büyük, kanser riski yüksek polip tespit etti ve endoskopla polipektomi yapıldı. Neyse ki erken teşhis edildi ve polipektomi sırasında kanser hücreleri anında çıkarıldı.

Reklam (Lütfen bu makaleyi okumaya devam edin)

Kolon kanseri bu şekilde aşamalandırılabilir

Sağlık Yönetimi Hastanesi müdür yardımcısı Liang Chengchao, kolon kanseri evrelemesinin temel olarak bağırsak mukozasındaki tümörün istilasının derinliğine, lenf nodu istilasının varlığına veya yokluğuna ve uzak metastaza dayandığını açıkladı. Günümüzde kolon kanserinin medikal tedavisinde en şanslı olan şey, eğer kolon kanseri evre 0'da (karsinoma in situ) teşhis edilirse, tümörün çıkarılması için sadece kolonoskopiye ihtiyaç duyulmaktadır.

Neredeyse asemptomatiktir, sıklıkla sağlık muayenesi sırasında tespit edilir

Kolon kanserinin erken evrelerde geliştiğinde belirgin belirtileri olmadığından, belirtilerin ortaya çıktığı dönemdeki belirtilerin çoğunun geç evrede olduğunu, kolon kanserinin in situ belirtilerinin neredeyse asemptomatik olduğunu belirtti. Sağlık taramaları nedeniyle tesadüfi keşif, yüksek riskli grupların her zaman erken ve düzenli olarak test yaptırmalarının teşvik edilmesinin nedenidir.

READ  Zıplamak! Red and White Machine'in 40. Yıldönümü: Nintendo Oyunları Neden "Eğlenceli"? Kültürel genel bakış udn global

Kolon kanseri risk faktörlerine dikkat edin, bu kişiler yüksek risk grubudur.

Liang Chengchao, çoğu insan sigaranın yalnızca akciğerleri etkilediğini düşünüyor ama aslında kolon kanseri riskini de artırıyor. Sigara içmenin yanı sıra kolon kanseri için risk faktörleri şunları içerir: yaş (50 yaş üstü), aile öyküsü, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı, obezite, yüksek yağlı diyet, kırmızı et, düşük lifli diyet ve alkol tüketimi. Yukarıdaki faktörlere sahipseniz kolon kanseri açısından yüksek risk grubundasınız demektir.

Kolorektal kanser, sağlık taramaları ile önlenebilen, erken teşhis edildiği takdirde prognozu ve hayatta kalma oranı yüksek olan bir kanser türüdür. Etkin tarama ile hastalık evre 0-1'de teşhis edilirse beş yıllık hayatta kalma oranı %90'a kadar çıkabilir.

(Resim kaynağı: Dreamstime/Dianjiang Resmi)

devamını oku:
·Bağırsak hareketleri normaldi, aile öyküsü yoktu ve karın ağrısı nedeniyle doktora gittiğinde kendisine 3. evre kolon kanseri teşhisi konuldu. Doktorlar “6 olası nedeni” ortaya çıkardı: Pek çok kişi bunu görmezden geliyor.
·“Evre 0 kolon kanseri”nin sorun olmadığını düşünmeyin! Tanı çok geç konursa doktorlar en iyi korunma için “1 şeyi yapmayı” öneriyor.

Daha fazla sağlık bilgisinin tadını çıkarmak için Changchun Aylık LINE@Friends'e katılın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir