İran'ın İsrail'e Hava Saldırılarından Sonra: Orta Doğu'daki Kargaşa Genişliyor… Yoksa Netanyahu Nefes mi Alıyor? Son 24 Saat |

İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş uçağı, 14 Nisan'da bir önleme görevi gerçekleştirdikten sonra gizli bir havaalanında durdu. Fotoğraf/AFP

【2024 4. 15 İsrail/İran.

İran'ın İsrail'e Hava Saldırılarından Sonra: Orta Doğu'daki Kargaşa Genişliyor… Yoksa Netanyahu Nefes mi Alıyor?

14 Nisan'da İran, İsrail'e karşı büyük bir hava saldırısı başlattı. Bunların yüzde 99'u İsrail ve müttefikleri tarafından ele geçirilip vuruldu, İsrail ve ABD'nin gelecekte nasıl tepki vereceği, İran'ın bir sonraki hamlesinin Gazze'de devam eden savaşı etkileyip etkilemeyeceği ve en önemlisi Orta Doğu'da büyük bir kargaşaya neden olup olmayacağı. hepsi dış dünyanın dikkatini çekiyor.

▌Ön Özet: “İran'ın İsrail'e Hava Saldırısı: 300'den Fazla Drone ve Füze Saldırısı, %99'u Başarıyla Önlendi”

▌Hava saldırısı olayıyla ilgili bilinen bilgiler

İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, İran'ın saldırıları arasında 170 insansız hava aracı, hiçbiri İsrail topraklarına girmeyen 30 seyir füzesi ve yarısı fırlatılamayan veya uçmakta olan ancak bazılarının İsrail topraklarına giren 110 balistik füze olduğunu söyledi.

Hava saldırıları gece yarısı başladı ve İsrail'in gece gökyüzü, her yerde hava saldırısı sirenleri çalan ve bölge sakinlerini mümkün olan en kısa sürede sığınmaya çağıran Demir Kubbe sistemi de dahil olmak üzere önleyiciler tarafından aydınlatıldı.

İran'ın askeri operasyonuna en az dokuz ülke katıldı; İran, Irak, Suriye ve Yemen'den füzeler fırlatıldı ve İsrail ile müttefikleri ABD, İngiltere ve Ürdün onları düşürdü.

İran Devrim Muhafızları, İsrail ordusunun İran insansız hava aracını İsrail hava sahasına yaklaşmadan önce tespit ettiğini belirterek, insansız hava aracının yavaş hareket ettiğini ve fırlatılmasından yalnızca bir saat sonra onu durdurabildiğini söyledi. İsrail'i vurmak için neredeyse aynı anda insansız hava araçları ve balistik füzeler fırlatıldı.

READ  Bir Meclis paneli, Biden'a TikTok'u yasaklama yetkisi verecek bir yasa tasarısını kabul etmek için oy kullandı.

İran'ın hava saldırılarının ardından İsrailliler her zamanki gibi işlerine geri döndü. Resimde 14 Nisan'daki Tel Aviv görülüyor. Fotoğraf/Reuters

İran destekli Lübnan Hizbullahı, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki bir askeri üsse roket attığını söyledi; ABD ordusu da İran, Irak ve Suriye'den atılan düzinelerce füzeyi yakaladığını söyledi; ve Yemen ve insansız hava araçları, Irak'a 80'den fazla insansız hava aracı ve en az 6 balistik füzenin yanı sıra Yemen'den fırlatılacak 7 insansız hava aracı ve 1 balistik füze.

“Reuters” ayrıca Suriye'nin güneyinde Ürdün sınırına yakın bir ABD askeri üssünün operasyon başlattığını ve çok sayıda İran insansız hava aracını düşürdüğünü bildirdi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kraliyet Hava Kuvvetlerinin çok sayıda insansız hava aracının düşürülmesinde rol aldığını doğruladı ve İran'ın saldırısının “tehlikeli ve gereksiz bir tırmanış olduğunu ve bunu şiddetle kınıyorum” dedi.

Ayrıca İsrail ordusu, Fransa'nın hava sahasında devriye gezdiğini söyledi ancak Fransız ordusunun insansız hava aracını mı yoksa füzeyi mi düşürdüğü henüz belli değil.

Güneydeki Arad kenti yakınlarındaki Bedevi Arap topluluğundan bir kadının, İran'a ait bir insansız hava aracının, İran tarafından fırlatılan insansız hava araçlarının ve füzelerin %99'unu önlemesi sonucu yaralandığı belirtildi. Negev çölünde faaliyete devam etti.

Dört füze daha İsrail F-35 savaş uçaklarının bulunduğu bölgeye inerek sırasıyla piste ve boş bir hangara çarptı.

İran'ın resmi haber ajansı, saldırının İsrail hava kuvvetleri üssüne “ciddi bir darbe” vurduğunu söyledi.

Bedevi Arap topluluğundan bir kız, güneydeki Arad kenti yakınlarında İran'a ait bir insansız hava aracının onu durdurması sonucu yaralandı.
İran'ın İsrail'e drone ve füze fırlatmasının ardından İsrail'in hava savunma sistemi devreye girdi.Foto/Reuters

▌İsrail ve ABD'nin tepkileri

Savunma Bakanı Yoav Galant, İsrail'in hava sahasının yeniden açıldığını ancak İran'la çatışmanın bitmediğini söyledi, ancak İsrail'in en büyük müttefiki ABD, İran'a yönelik herhangi bir misilleme saldırısına katılmayacağını söyledi. Başkan Joe Biden İsrail'i itidalli davranmaya ve tepkisini “dikkatlice” düşünmeye çağırdı ve Başbakan Benjamin Netanyahu'ya İsrail ordusunun nasıl tepki vereceği konusunda “çok dikkatli ve stratejik” düşünmesi gerektiğini söyledi. İran'daki mevkidaşının saldırının neredeyse tamamını önlemesinin ardından İsrail üstünlük sağladı.

READ  Altın fiyatları, OPEC+ kesintilerinin ardından yüklü yarışlardaki kayıplarını sildi

Beyaz Saray Uluslararası Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, ABD'nin İsrail'e, tutumunun çatışmanın tırmanmasını önlemek olduğunu açıkça ifade ettiğini ve aynı mesajın İran'a da iletildiğini belirtti.

İran'ın İsrail'e saldırısına yanıt olarak G7, acil bir toplantı yapmayı tartıştı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de acil bir toplantı düzenledi; ABD Başkanı Michael Johnson, Temsilciler Meclisi'nin “yeniden deneyeceğini” söyledi. Yardım bütçesi, Demokratların İsrail'e askeri yardımın yanı sıra Tayvan ve Ukrayna'ya da yardımı içerecek bir plan çağrısında bulunmasıyla tartışmanın durması nedeniyle daha önce engellenmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri 14 Nisan'da Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentindeki Birleşmiş Milletler genel merkezinde acil bir toplantı düzenledi. Fotoğraf/Avrupa Haber Ajansı

▌İran'ın bir sonraki adımı

İran genelkurmay başkanı Muhammed Bagheri, İsrail'i misilleme yapmaması konusunda uyardı ve eğer herhangi bir misilleme olursa İran'ın tepkisinin 14. hava saldırısından “çok daha büyük” olacağını, ancak genel olarak İran'ın tutumunun İsrail'in saldırılarına tepki olarak “BBC” eylemini onaylamadığını söyledi. Şam büyükelçiliğine saldırı, İran'ın yeniden saldırıya uğraması durumunda bu hava saldırısını durumu daha da tırmandırmak için kullanmak istediği görülüyor. Alternatif olarak İran, Şam'daki konsolosluğuna düzenlenen saldırıyla kaybettiği caydırıcılık duygusunu yeniden kazanmayı umut edebilir, ancak tüm insansız hava araçları ve füzeleri durdurulduktan sonra bu daha zor olabilir.

▌Gazze Savaşı'nın Etkisi

Uluslararası haberlerin dikkatini geçici olarak Gazze'den uzaklaştıran bu durum, aslında ciddi insani baskı altında olan Netanyahu'ya anlık bir soluklanma sağlayabilir. İlk başta uluslararası toplum, Gazze kuşatmasının neden olduğu kıtlığa, hükümetin serbest bırakma konusunda başarılı bir şekilde müzakere edememesine odaklandı. Hamas tarafından tutulan tüm rehineler arasında ve İran'ın hava saldırıları başlatmasının ardından İsrail'in odak noktası “birlik” oldu ve Netanyahu'ya kendisini iddialı bir lider ve İsrail'in savunucusu olarak konumlandırma fırsatı verdi. İsrail'de ondan hoşnutsuzluk var.

Gazze savaşının başlamasından altı ay sonra ABD hâlâ G7 zirvesini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil bir toplantıyla toplayarak Orta Doğu'yu etkisiz hale getirmeye çalışıyor; savaşın tırmanması riski de bunu takip ediyor. İsrail, Amerika'nın tavsiyesine kulak verir ve İran'a misilleme yapmazsa, istikrarsız Orta Doğu rahat bir nefes alabilir ve çatışmanın tırmanmasını önleyebilir. Saldırının tamamının bitip bitmediği ya da yeni dalgaların gelip gelmeyeceği henüz belli değil.

READ  Hollywood senaristleri, sözleşme müzakereleri bozulunca greve gitti

Füzeler ve insansız hava araçları İran'ın başkenti Tahran sokaklarını vurdu, yırtık İsrail bayrağının üzerinde pankart dalgalandı…

Önerilen makale

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir