Kahve içenlerde tedaviden sonra kolon kanserinin geri gelme olasılığı daha düşük TechNews Teknoloji Haberleri

Kahve içen kişilerde tedaviden sonra kolon kanserinin tekrar ortaya çıkma olasılığı daha azdır

Son zamanlarda Hollandalı bilim adamları, kahve içen kolon kanseri hastalarının tedaviden sonra kanserin geri gelme ihtimalinin önemli ölçüde azaldığını buldu. Bu yılın başlarında Uluslararası Kanser Dergisi'nde yayınlanan bulgular, kahve içmenin sağlığa faydaları listesine yenilerini ekliyor.

Kahve birçok insanın hayatında vazgeçilmezdir ve eğer bir gün kahve içmezlerse tüm vücutlarında bir şeylerin ters gittiğini hissederler. Kahve içmek sadece bir ritüel duygusu taşımaz, aynı zamanda canlandırıcı bir etkiye de sahiptir. Ayrıca birçok araştırma, kahve içmenin kalp hastalıklarını önleme, diyabet riskini azaltma ve Parkinson hastalığını önleme gibi sağlık açısından pek çok faydasının olduğunu göstermiştir. Son araştırmalar ayrıca her gün kahve içmenin karaciğer kanserini ve kolon kanserini önleyebileceğini gösteriyor. Kanser olduktan sonra hala kahve içebilir misiniz? Durum üzerinde nasıl bir etkisi var? Bunun daha ileri araştırmalarla açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

Bu çalışmada Hollanda'daki Wageningen Üniversitesi'nden bilim insanları, evre 1, 2 veya 3 kolon kanseri olan 1.700'den fazla hastayı takip etti. Yaklaşık 6 yıllık takip sırasında 257 hastada kanser nüksetmiş ve 309'u (kolon kanseri dahil çeşitli nedenlerden) ölmüştür. Daha ileri analizler, günde 4 fincandan fazla kahve içenlerin tedaviden sonra kolon kanserinin tekrarlama riskinin %32 daha düşük olduğunu gösterdi. Ayrıca günde dört fincan kahve içmek de ölüm riskini %30 oranında azaltır. Her gün daha fazla fincan kahve içerseniz, daha fazla içmek yerine ölüm riskinin azalabileceğini unutmamak önemlidir.

Sağlıklı kahve şeker ilavesiz siyah kahvedir

Bu çalışmada kahve tüketimi ile kolon kanseri nüksü arasında gözlemlenen ters ilişki, kahve tüketimi ve kolon kanseri nüksü üzerine daha önce yapılan başka bir çalışmanın sonuçlarına benzer. Ancak bu çalışmaya yalnızca 900'den fazla hasta dahil edildi ve bunların tamamı 3. evre kolon kanseriydi.

Kahve hangi mekanizmayla kanserle savaşmaya yardımcı olur? Çalışmalar, hücrelerin serbest radikalleri temizleme yeteneğini aktive etmenin, oksidatif stresin neden olduğu hücrelere verilen hasarı azaltabileceğini göstermiştir. Kahve, kolon kanserini önlemeye yardımcı olabilecek bağırsak bakterilerinin bileşimini iyileştirebilir. Kahve içmek, kanser hastalarında karaciğer fonksiyonunu iyileştirerek yağlı karaciğer hastalığını azaltabilir, böylece kanser hücrelerinin karaciğere göçünü önleyebilir.

Son olarak, sağlıklı kahve genellikle şeker ilavesiz siyah kahveyi ifade eder. Şekerli kahveyi seviyorsanız bunun olumsuz etkileri de olabilir, tatlıysa daha az sağlıklıdır. Önceki çalışmalar, siyah kahvenin diyabet riskini azaltabileceğini ancak şekerli kahvenin aslında riski artırabileceğini göstermişti. Öte yandan, bazı araştırmalar, yalnızca düşük miktarda şeker içeren kahvenin hâlâ sağlık açısından faydalı olduğunu, dolayısıyla kişisel tercihe bağlı olarak az miktarda şeker eklemenin sorun olmayacağını gösteriyor.

(Orijinal görsel kaynağı: Shutterstock)

READ  Broward County, Florida: Fort Lauderdale bölgesi rekor yağışla karşı karşıya kalırken şiddetli sel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir