Nasa | Gezgin 1 |

Voyager 1 yıldızlararası uzayda (yıldızlar arasındaki boşluk) (sanatsal düzenleme) seyahat ederken. (NASA/JPL-Caltech)

[The Epoch Times, April 24, 2024](Epoch Times muhabiri Li Yan'ın ayrıntılı raporu) NASA, “Voyager-1″in yeniden kullanılabilir verileri Dünya'ya geri gönderdiğini söylüyor. Son birkaç aydır dedektör “boşta” durumdaydı.

“Voyager 1” şu anda bizden yaklaşık 15 milyar mil (24 milyar kilometre) uzakta, bu da onu insanlığın en uzak uzay aracı yapıyor. Teşhis aracı 46 yaşında ve son yıllarda çeşitli anormallikler ve yaşlanma belirtileri gösteriyor.

Geçen yılın Kasım ayında, bir bilgisayar arızası Voyager 1'in okunabilir verileri Dünya'ya geri göndermesini engelledi. Uçuş Veri Sisteminin (FTS) Telemetri Modülasyon Birimi defalarca belirsiz bir kod gönderdi. Ancak şimdi mühendisler sorunu çözdü.

20 Nisan'da Voyager 1 Dünya'ya güvenli bir şekilde ulaştığını bildirdi. Görev ekibi o gün sondanın mühendislik sistemlerinin sağlığı ve durumu hakkında ilk istikrarlı verileri aldı ve sonda normal ve iyi durumda çalışıyordu.

NASA yaptığı açıklamada, “Voyager 1 uzay aracı, iç mühendislik sistemlerinin sağlığı ve durumu hakkında kullanılabilir verileri geri gönderiyor” dedi.

“Bir sonraki adım, bilim verilerini uzay aracına geri göndermeye başlamak.”

Voyager 1 şu ana kadar yalnızca iç sistemlerine ilişkin sağlık verilerini geri getirdi ancak daha fazla çalışma bilimi aracının çevrimiçi hale getirilmesi gerekiyor.

Çok uzak olması nedeniyle Voyager 1'in radyo mesajlarının Dünya'ya ulaşması 22,5 saat sürdü.

Yaşlanan uzay aracıyla ilgili son problemlerin sorumlusu olarak hasarlı talaşlar (pullar) gösteriliyor.

Bu, Voyager 1'in bilgisayarlarının Dünya'ya geri gönderilecek bilgileri derlemek için kullanılan kritik yazılım koduna erişmesini engelledi.

Mühendisler bir süre Voyager 1'den herhangi bir bilgi alamadılar. Ancak uzay aracının hala talimatları aldığını ve normal şekilde çalıştığını biliyorlardı.

Mühendisler, etkilenen program kodunu dedektörün bilgisayar belleğinde farklı bir konuma taşıyarak sorunu çözmeyi başardılar.

READ  Chen Zhongwen büyük miktarda kefalet ödedi ve Chen Jihan, Bei Şehrindeki monitör tedarik davasının sorununu açıkladı: "Aklanmanız için yüksek sesle konuşmanıza gerek yok."

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda (JPL) Voyager projesi bilimcisi olan Linda Spilker, geçen Cumartesi (20 Nisan) yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Voyager 1'in bugünkü duyurusu, uzay aracıyla iletişimi yeniden kurduğumuz ve bilimsel verilerin gelmesini sabırsızlıkla beklediğimizdir. “

“Çalışmalar Devam Ediyor”

Voyager 1, kardeş uzay aracı Voyager 2'den birkaç gün sonra, 5 Eylül 1977'de Dünya'dan ayrıldı.

Çiftin ana hedefi Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ü incelemektir. Bu çalışmayı 1989 yılında tamamladılar.

Daha sonra kabaca Samanyolu'nun merkezi yönünde derin uzaya yönlendirilirler.

Elektrik güçleri radyoizotop termoelektrik jeneratörlerinden (RTG'ler) gelir. Jeneratör, plütonyumun bozunma ısısını elektriğe dönüştürüyor. Mevcut bozulma süreci jeneratörün her yıl biraz daha az elektrik üretmesine neden oluyor.

Voyager'ların ne kadar süre daha çalışmaya devam edebilecekleri belirsiz, ancak şu ana kadar mühendisler onları birkaç yıl daha çalışır durumda tutmanın yollarını bulmayı başardılar.

1990 yılında NASA, bu sefer sondayı heliopozun (Güneş'in güneş rüzgârının yıldızlararası ortamla buluştuğu ve durgunlaştığı sınır) ötesine göndermek amacıyla görevi yeniden genişletti. Voyager 1 sınıra 2012'de ulaşırken Voyager 2, kardeş gemisinden daha yavaş hızı ve farklı yönü nedeniyle 2018'de ulaştı.

Şu anda Plüton'un yörüngesinin ötesinde heliosferin dışında çalışan tek uzay aracıdırlar. Heliosfer, Güneş Sistemini çevreleyen manyetik bir kabarcık olan Güneş atmosferinin ince dış tabakasıdır.

Zamanla her iki uzay aracı da beklenmedik sorunlar ve kesintilerle karşılaştı; Voyager 2, 2020'de yedi ay boyunca Dünya ile iletişim kuramadı. Ağustos 2023'te personel talimatları yanlışlıkla uzay aracının antenini yanlış yöne yönlendirerek arızalanmasına neden oldu. Sonunda görev ekibi, Voyager 2 ile iletişimi yeniden sağlamak için uzun menzilli “bağırma” teknolojisini kullandı. Uzay aracı şu anda Dünya'dan 20 milyar kilometre (13 milyar mil) uzakta.

Ekip, Voyager 1'den gelen bilimsel verilerin hâlâ birkaç hafta uzakta olduğunu tahmin ediyor ve bu verilerin neler içerdiğini görmek için sabırsızlanıyorlar.

READ  Yaz Oyun Festivali - Oyun Reaktörü

Voyager proje yöneticisi Suzanne Dodd gruba katıldığında, “Voyager'a ne olacağını asla bilemeyiz, ancak yola devam etmeleri beni her zaman şaşırtıyor” dedi.

Her ikisi de saniyede 15 kilometre (saniyede 9 mil) hızla seyahat etmelerine rağmen, on binlerce yıl boyunca ikisi de diğer yıldıza yaklaşamayacak.

Genel Yayın Yönetmeni: Lin Yan#

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir