“Onları taşlayarak öldürün”: Taliban sivillere yönelik taşlama ve kırbaçlama uygulamalarının yeniden başlayacağını duyurdu | Son 24 Saat | Corner Uluslararası UTN Global

Taliban'ın Afganistan'da kadınlara yönelik baskısı derinleşiyor.Foto/Reuters

2024. 3. 29 Afganistan]

'Taşlayarak öldürün': ​​Taliban sivillere yönelik taşlama ve kırbaçlama uygulamalarının yeniden başlayacağını duyurdu

“Bu kadınları kırbaçlayacağız… ve halkın önünde taşlayarak öldüreceğiz.” Afganistan'ı kontrol eden Taliban hükümeti 24 Mart'ta fuhuş nedeniyle kadınların halka açık alanda kırbaçlanmasına ve taşlanmasına devam edeceğini duyurdu. 2021'de iktidara geldiğinde Taliban, Afganistan'ı terör saltanatına geri döndürmeyeceğini açıkladı. 1990'lı yıllarda, ama aslında 2004'te uygulamaya konulan Afgan anayasasını donduracak ve onu yavaş yavaş İslami ilkelere dayandıracak, katı yasa ve yönetmelikler uygulamaya koyacak. Kadınlar. Birleşmiş Milletler, Taliban'ı mevcut uygulamalarını durdurduğu için sert bir şekilde eleştirdi ancak Taliban'ın Dini Lideri Hibatullah Akhundzada sert bir tavır aldı. Taliban'ın Batı etkisine karşı savaşmaya devam edeceğini açıkladı. “Ben Allah'ı temsil ediyorum, sen de Şeytan'ı temsil ediyorsun.” İnsan hakları örgütleri, uluslararası toplumun Taliban'a karşı eylemsizliğinin Taliban'ın Afganistan'daki kadınlara yönelik acımasız baskısına yol açtığını iddia ediyor.

24 Mart'ta Taliban'ın dini lideri Akhundzada, Taliban kontrolündeki bir Afgan radyo istasyonunda bir radyo adresi verdi. Afganistan'da, fuhuş yapan kadınların halka açık alanda kırbaçlanması ve taşlanması da dahil olmak üzere katı Şeriat kanunlarını uygulamaya başlayacağını duyurdu. söz konusu:

“Bu (fahişe) kadınları kırbaçlayacağız… ve onları halkın önünde taşlayarak öldüreceğiz.”

Taliban lideri Akhundzada.Fotoğraf/Associated Press

Akhuntzada şunları ekledi: “Kadınlar Batılıların iddia ettiği hakları mı istiyor? Bu haklar şeriata ve din adamlarının görüşlerine aykırıdır ve bizim din adamlarımız Batı demokrasisini devirmiştir… Biz Batılılarla 20 yıl mücadele edeceğiz, savaşacağız. Bir başkası 20 yıl veya daha fazla.”

Ağustos 2021'de Taliban, Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirdi ve iktidarı başarıyla ele geçirdi. Akhundzada, kadınlara kırbaçlama ve taşlamanın yeniden uygulamaya konması yönündeki duyurunun Batı etkisine karşı verilen savaşın bir parçası olduğunu söyledi. Taliban'ın “Görevi” Artık Kabil'i ele geçiren Taliban, Şeriat yasasını Afgan topraklarında tamamen uygulamak istiyor. Akundzada şunları söyledi:

READ  Bir çırpıda olağanüstü bir ay fotoğrafı çekin! En yeni MagSafe aksesuarı, iPhone'unuzu astronomik bir kameraya dönüştürüyor

“Zina yaptıkları için halka açık alanda onları kırbaçlar veya taş atarsak, bunun kadın haklarının ihlali olduğunu söyleyebilirsiniz çünkü bu sizin demokratik ideallerinize aykırıdır, ama ben Allah'ı temsil ediyorum, siz de Şeytan'ı temsil ediyorsunuz.”

Taliban 2021'de iktidara geldiğinde 1990'larda yönettikleri baskıcı terör rejimine geri dönmeyeceklerini açıklamış ve daha ılımlı bir “yeni imaj” yansıtmaya çalışmıştı. Ancak Afgan kadınlarını yavaş yavaş kontrol altına aldılar ve mülksüzleştirdiler. onların temel hakları. Afgan kızlarının ilkokul altıncı sınıftan sonra eğitim görmesi yasaklanıyor ve kadınların Birleşmiş Milletler ve diğer yardım kuruluşları da dahil olmak üzere birçok kamu ve özel işe girmesi yasaklanıyor; Aynı zamanda Afgan kadınların yanlarında bir erkek akraba olmadan uzun mesafelere gitmelerine izin verilmiyordu. Seyahat edemez, uçamaz veya park, spor salonu ve hamam gibi halka açık yerlere gidemezsiniz.

2022'de Taliban kontrolünde bir okul.Foto/Associated Press

Taliban yönetimi altında Afgan kadınları arasındaki intihar oranı artmaya devam ediyor. (Genişletilmiş okuma: “Seçenek Yok: Taliban Yönetiminden İki Yıl Sonra, Afgan Kadınları Arasında İntihar Oranı Yükseliyor”)

Afganistan'ın demokratik olarak seçilmiş hükümetinin, ilk olarak 2004 yılında ABD tarafından desteklenen anayasası Taliban tarafından donduruldu ve medeni kanun, ceza kanunu ve diğer düzenlemeler de askıya alındı.Birleşmiş Milletler dikkat çektiAfgan hakim ve savcılar günümüz yargı sisteminin dışında tutuluyor. Kabil ve diğer illerde en az 10 avukat (çoğunlukla erkek) kimliği belirsiz saldırganlar tarafından öldürüldü ve kadınlar hukuk sisteminin tamamen dışında tutuldu. Hakim ve avukat gibi adli pozisyonlar artık Temel dini eğitim almış Taliban üyeleri tarafından düzenleniyor. Birleşmiş Milletler, Afganistan'daki mevcut hukuki durumu şöyle anlatıyor: “Ülkenin bağımsız bir hukuk sistemi yok, bunun yerine Taliban'ın şeriat kanunu versiyonunu uygulayan, tamamı erkeklerden oluşan bir rejim var.”

READ  İran, İsrail'e karşı savaşmakla tehdit ediyor... "Büyükelçilik artık güvende olmayacak" Savunma Bakanı: yanıt vermeye hazır | Orta Doğu'da ısınan bir ortam | Evrensel

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (Sahar Fedrad) Afganistan araştırmacısı Fedra, bağımsızlık ve adaletten yoksun, halka açık kırbaçlama ve taşlama gibi işkencelerin yeniden başlaması ve bu kadar sert adli durum nedeniyle Afgan kadınlarının durumunun daha da istikrarsız olduğunu söyledi. The Guardian: “İki yıl önce onlar (Taliban) kadınları taşlayarak öldüreceklerini açıkça söylemeye cesaret edemiyorlardı ama şimdi daha cesurlar. Kademeli olarak katı politikaların uygulanmasının sonuçlarını test ettiler ve şimdi bunu başardılar. Çünkü gücün kötüye kullanılmasının sorumluluğunu üstlenmiyorlar. Kadınların bedenleri düzeni sağlamak için kullanılıyor. Bunu durdurmak için bir şey yapılmazsa mağdurların sayısı artacak.”

Afgan insan hakları gözlemcisi “Afgan Tanığı”, Taliban tarafından atanan yargıçların, 57'si kadın olmak üzere 417 kamuya açık kırbaçlama ve infaz davasına karar verdiğini belirtti.

Şubat 2024'te Taliban, Cevzcan ve Gazne vilayetlerindeki stadyumlarda halka açık infazlar gerçekleştirerek insanları infazları izlemeye teşvik etti ancak fotoğraf ve fotoğrafçılık yasaklandı.

Afganistan'da kadınlar sokakta Taliban savaşçılarının yanından geçiyor.Fotoğraf/Avrupa Haber Ajansı

Önerilen makale

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir