Çalışma: İnsanlar daha “toksiktir” ve virüslerin hayvanlara bulaşması daha yaygındır | Uluslararası | Merkezi Haber Ajansı CNA

2024/3/27 12:05(27.03.13:14 güncellendi)

Şematik diyagram. (Resim Unsplash Gallery'nin izniyle)

(Merkezi Haber Ajansı, Washington, 26, Kapsamlı Yabancı Haber Raporu) İnsanları etkileyen en ölümcül hastalıklardan bazıları, şempanzelerden AIDS'e neden olan virüs gibi hayvanlardan insanlara yayılan patojenlerden kaynaklanıyor ve birçok uzman, Kovid'in bir hastalık olduğuna inanıyor. neden. -19 pandemik. Yarasalardan geliyor.

Ancak yeni araştırmalar bu değiş tokuşun tek yönlü olmadığını gösteriyor. Araştırmacılar halka açık tüm viral genom dizilerini analiz ettiler ve şaşırtıcı bir sonuç buldular: İnsanlardan hayvanlara bulaşan virüslerin sayısı aslında hayvanlardan insanlara bulaşanların iki katı kadardır.

Araştırmacılar yaklaşık 12 milyon viral genomu analiz etti ve yaklaşık 3.000 virüsün bir türden diğerine atladığını buldu. Bu vakaların %79'u bir hayvan türünden diğerine bulaşmış, geri kalan %21'i ise insanlarla ilişkilendirilmiştir. İnsanlarda görülen vakaların %64'ü insanlardan hayvanlara bulaşan ve “insandaki bulaşıcı hastalıklar” olarak bilinen, geri kalan %36'sı ise “zoonotik hastalıklar” olarak bilinen hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklardır.

İnsanlarda görülen bulaşıcı hastalıklara duyarlı hayvanlar arasında kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar; domuz, at ve sığır gibi evcil hayvanlar; tavuk ve ördek gibi kuşlar; şempanzeler, goriller ve uluyan maymunlar gibi hayvanlar; Ve rakunlar, siyah kaplanlar ve diğerleri. Afrika Tüylü Fareleri ve diğer vahşi hayvanlar.

Reuters, vahşi hayvanların, hayvandan insana bulaşıcı hastalıklarla karşılaşma olasılığının, bunları insanlara bulaştırmaktan daha yüksek olduğunu bildiriyor.

Londra Üniversitesi Koleji Genetik Enstitüsü'nde hesaplamalı biyoloji alanında doktora adayı olan Tan C Shen Cedric şunları söyledi: “Bu, bizlerin (insanların) çevre ve etrafımızdaki hayvanlar üzerinde sahip olduğumuz muazzam etkiyi gerçekten vurguluyor… etki.”

İnsanlar ve hayvanlar, yakın temas yoluyla başka türlere geçebilecek sayısız mikroplara ev sahipliği yapmaktadır. Çalışmada memeliler, kuşlar, sürüngenler, amfibiler ve balıklar da dahil olmak üzere tüm omurgalı gruplarını kapsayan viral enfeksiyonlar incelendi.

READ  Chris Rock, Netflix Stand-Up Özel Programı Sırasında Jada Pinkett Smith Hakkında Cesur Oscar İddiasında Bulundu

Chen Zhisheng şunu belirtti: “Virüsler, enfekte sıvılarla doğrudan temas veya diğer organizmaların ısırıkları da dahil olmak üzere, insanlara uygulanan enfeksiyon yöntemleri yoluyla farklı türler arasında bulaşabilir.”

Ancak Chen Zhisheng şunları ekledi: “Bir virüsün yeni bir konakçıya yayılmadan önce, yeni konakçı türünün hücrelerine girmek ve kaynaklarını kullanmak için zaten biyolojik bir araca sahip olması veya konakçıya özgü uyum yetenekleri kazanması gerekir.”

Binlerce yıldır virüs, bakteri ve mantar gibi patojenler, milyonlarca insanın hayatına mal olan bulaşıcı hastalık salgınlarıyla hayvanlardan insanlara sıçradı. Zoonozlar, ortaya çıkan tehlikeli bulaşıcı hastalıkların ana odak noktasıdır.

Çalışmanın ortak yazarı ve hesaplamalı biyolog olan University College London Genetik Enstitüsü müdürü François Bouloux, “İnsanlarda dolaşan patojenlerin çoğu hayvan kökenlidir” dedi.

Balu şunları ekledi: “Muhtemelen şu anda en büyük tehdit, yabani kuşlar arasında dolaşan H5N1 kuş gribidir. Son zamanlarda ortaya çıkan türler arası salgınların bu kadar yıkıcı olmasının ana nedeni, ev sahibi tür popülasyonunun bu yeni hastalığa karşı önceden bağışıklığa sahip olmamasıdır.”

Araştırma bu hafta Nature Ecology & Evolution dergisinde yayınlandı. (Çeviren: Li Bishan/Doğrulama: Chen Yueting) 1130327

Merkezi Haber Ajansı “İlk El Haber” uygulaması

iOS uygulamasını indirinAndroid uygulaması indirme

Bu sitedeki metin, resim ve videolar izinsiz çoğaltılamaz, kamuya açık olarak yayınlanamaz, kamuya iletilemez, kullanılamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir