[உள்ளூர் மருத்துவம்]Karpal tünel sendromu, parmakların karıncalanması ve uyuyamama nedeniyle kas kaybına neden olabilir iyi doktor

Tekrarlayan yaralanmalar, tekrarlayan kullanım, uzun süreli stres veya statik duruşlar nedeniyle kas-iskelet sisteminde meydana gelen yaralanmalardır; bu bir hastalık değil, boyun, omuzlar, ön kollar gibi çeşitli semptomları içeren bir sendromdur. Kaslara, tendonlara ve sinirlere zarar vererek rahatsızlık, ağrı, halsizlik veya felce neden olur.

(Kuala Lumpur Haberleri) Karpal tünel sendromu (aynı zamanda karpal tünel sendromu olarak da bilinir) en yaygın tekrarlayan zorlanma yaralanmalarından (RSI) biridir. Genellikle uzun süre bilgisayar kullanan ofis çalışanları, sıklıkla müzik enstrümanı çalan müzisyenler veya top oynayanlar yüksek riskli gruplardır.

Ortopedi, el ve mikrocerrahi alanında danışman olan Dr. Ng Eng Seng, RSI ilkesinin temel olarak üç noktayla ilgili olduğuna dikkat çekti: zaman, duruş ve güç. Uzun ve tekrarlanan hareketleri aralıksız kullanırsanız kaslar ve kemikler bu ağır yüke dayanamaz, bu da zorlanmaya neden olur.

İkincisi, bilgisayar kullanımı için doğru duruş (bkz. Şekil 1), düz bir sırt, omuzların geride ve ayakların yere yakın olmasını gerektirir. Sırtınızı eğmemeli veya boynunuzu öne doğru uzatmamalısınız. Bilgisayarın boyutunun da etkisi vardır: Klavye küçük olduğunda, yazarken eller “sıkılır”, bu da bileklerin yanlış duruşta olmasına neden olur. Klavye konumu çok yüksek olduğunda bilekler çok fazla bükülür ve yukarı aşağı sallanır, bu sadece bileklere zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda omuz ve boyun kaslarını da sıkılaştırır.

“Yanlış güç düşük. Bazı insanlar yazarken çok fazla güç kullanıyor, bu da yorgunluğa neden oluyor ama aynı zamanda tendon yaralanmalarına da daha kolay yol açıyor.”

Karpal tünel sendromunun çoğunlukla elleriyle tekrarlayan hareketler yapmak zorunda kalan kişilerde ortaya çıktığını söyledi. 10 yıl öncesine göre vaka sayısı giderek artıyor ve gençleşiyor.Geçmişte genellikle 50 yaş üstü kadınlarda görülürken, artık genç beyaz yakalı işçiler arasında daha sık görülüyor ve hatta çocuklar bile tedavi arıyor. . Bu sorunu tedavi edin. Gençlere yönelik bu eğilimin modern elektronik teknoloji ürünlerinin kullanımıyla yakından ilişkili olduğu inkar edilemez.

“Karpal kemiğin sekiz kemiği ince bir şekilde düzenlenmiştir.

'U' şeklinde bir 'hendek' oluşturacak şekilde sabitlendi,

Üst kılıfa transvers karpal ligaman denir

(Flexor Retinakulum / Transvers Karpal Ligament)

'kapa çeneni',

Küçük, tünel benzeri bir alan yaratmak,

Buna karpal tünel denir” (bkz. Şekil 2).

Karpal tünelde parmak hareketlerini kontrol eden 9 tendon ve 1 median sinir bulunur.

READ  Eski Microsoft mühendisi, Windows 11'in tamamlanmamış bir ürün olduğundan şikayet ediyor, i9 + 128 GB RAM'in hâlâ başı dertte | Bilgisayar Kralı Ada

Karpal tünel boşluğu sadece 20 sent büyüklüğündedir.

Yani her şey “mükemmel” durumda.

Median sinirin sıkışmasına neden olan herhangi bir durum,

Sinir iletimini engeller,

Ayrıca uyuşukluk, karıncalanma veya ağrı gibi semptomlara da neden olabilir.

“Basitçe söylemek gerekirse, karpal tünel sendromunun iki nedeni vardır: medyan sinirin sıkışması veya çekilmesi. Normal insanlar klavye kullanırken bileklerini masaya bastırabilirler. Bu da sinir iletim hızını doğrudan etkiler. Uzun vadede, Cilt yarası iyileştiğinde sinirlere yetersiz kan gitmesine neden olur.Sinir dokusunda yara izi gibi yara izi oluşmasına neden olabilir.

Yara izi nedeniyle karpal tüneldeki bağların gerilecek yeri kalmaz, bu da median sinirin iletimini etkiler.

Üç buçuk parmakta uyuşma ve ağrı

Uzun süre cep telefonu kullanıldığında, tekrarlanan bükülme, esneme ve sürtünme nedeniyle parmak tendonlarının iltihaplandığını ortaya çıkardı. Bu durumda median sinir sağlam olmasına rağmen çevredeki aponevroz iltihap nedeniyle iltihaplanır ve bu da median sinirin karpal tünelde sıkışmasına neden olabilir. Klavyede yazı yazan ofis çalışanlarının yanı sıra, başlarını eğen ve telefonlarını elinden bırakmayan kişiler, özellikle TV şovları izlerken veya oyun oynarken, bileklerinin saatlerce doğal olmayan duruşlarda olduğu durumlarda karpal tünel sendromuna yatkındır. Bu nedenle doktorlar, telefonu uzun süre elde tutmaktan kaçınmak için telefonu masanın üzerinde tutmak için bir tutucu kullanılmasını öneriyor.

Bir kırık sonrası uygunsuz tedavi, karpal tünelin alanını daraltan kemik kaynamasına (yanlış kaynama) neden olur ve el bileğindeki karpal higroma (kist), median siniri sıkıştırabilen nispeten nadir nedenlerdir. Ek olarak hamilelik ve diyabet de karpal tünel sendromu için risk faktörleridir.İlki, karpal tüneldeki basıncı artıran ödem oluşumuna zemin hazırlar, ancak bu genellikle doğumdan 2 ila 3 ay sonra düzelir; Şeker hastalarında yüksek kan şekeri sinirlere zarar verir ve karpal tüneldeki bağların iltihaplanmasına neden olur.

Median sinir başparmağın, işaret parmağının, orta parmağın ve yüzük parmağının yarısını innerve ettiğinden bu üç buçuk parmakta rahatsızlık, uyuşukluk ve ağrı karpal tünel sendromunun sık görülen belirtileridir. Bu semptomlar ilk başta aralıklıdır, sabah veya gece uyurken ağırlık ve uyuşukluk veya uzun çalışma sonrası kollarda uyuşma şeklindedir, ancak istirahatten sonra hafifler.

“Tedbir alınmazsa hastalık ilerlemeye devam edecek. Belirtiler giderek şiddetlenecek. Ayrıca bileğinizde güçsüzlük de hissedebilirsiniz. Geceleri parmaklarında karıncalanma nedeniyle uyanan ve 5-10 saat sonra hastaların uyandığını gördüm. Yıllar geçtikçe karpal tünel sendromunun ilerleyen dönemlerinde başparmak kaslarında kronik dejenerasyona bile neden olabiliyor.El sıklıkla düşüyor, bu geri dönüşü olmayan bir sonuç.”

READ  baban kim Bradley Beal, Suns'a Katılıyor - NBA - Basketbol

Hastalığın şiddetini değerlendirin

Karpal tünel sendromunun tanısı temel olarak klinik muayeneye dayanır. Sinir iletim testi (sinir iletim testi), herhangi bir gecikme veya gecikme varsa, sinir sinyallerinin bilekten geçerken iletim hızını doğrulayabilir ve rahatsızlığın ciddiyetini değerlendirebilir. durum. .

Ancak tüm hastaların sinir iletim testine ihtiyaç duymadığını da sözlerine ekledi. Örneğin hasta 50 yaş üzerindeyse ve karpal tünel sendromunu açıkça gösteren üç buçuk parmak felci varsa bu sinir iletim testine gerek kalmayabilir; Hasta genç ise belirtiler çok fazla değildir. Genel olarak tek parmak veya ulnar sinir (ulnar sinir) tarafından tespit edilen ayak parmağı kuyruk felcinde, tedavi hatalarından kaçınmak için muayene ile durumun doğrulanması önerilir. Bunun nedeni herkesin yapısının farklı olması ve belirtiler çok yaygın olmasa da doktorların bu olasılığı göz ardı edememesidir.

Damarları serbest bırakmak için vadi kapaklarını açın

Karpal Tünel Sendromunu 15 Dakikada İyileştirin

Karpal tünel sendromunun tedavisi ameliyatsız tedavileri veya cerrahi tedavileri içerir.

Transvers karpal ligamanın “sulcus cover” insizyonu ve sıkışan median sinirin serbestleştirilmesi için yapılan ameliyat en etkili tedavi yöntemidir.

Huang Yingsheng, lokal veya genel anestezi seçeneğiyle yapılan basit bir operasyon olduğuna dikkat çekti.El bileğindeki yaranın yaklaşık 3 santimetre uzunluğunda olduğunu ve yaklaşık 15 dakika sürdüğünü belirtti. Hasta aynı gün hastaneden taburcu edilir. Gündüz bakım ameliyatı.

Semptomları hafifletmek için ameliyatsız tedavi

Cerrahi olmayan tedavi, ağızdan alınan ağrı kesiciler, uyku hapları veya antidepresanlar gibi semptomların azaltılmasına odaklanır. B vitaminleri takviyesi sinir onarımını desteklemeye yardımcı olabilir. Ek olarak hastalar, bilek hareketini sınırlamak için bilek desteği takmak, kol süresini kısaltmak veya ergonomik cihazlar kullanmak gibi fizik tedavi yoluyla günlük alışkanlıklarını değiştirmeye çalışabilirler. Ancak bu yöntemler temel nedeni değil, yalnızca semptomları tedavi edebilir.

“Zaten ameliyat esas olarak semptomlara ve şiddetine bağlıdır. Herkesin ağrı eşikleri farklı olduğundan doktorlar hastanın tercihine saygı duyacaktır. Semptomlar günlük yaşamı veya işi etkiliyorsa veya orta veya şiddetli olarak doğrulanırsa. Bu durum için sinir iletim testi, Sorunu kesin olarak çözdüğü için genellikle ameliyat önerilir.

READ  Meme kanserinin 45 yaşından sonra gelişme olasılığı daha yüksektir. Doktor, '10 Adım Yapmanın' Meme Kanseri Riskini Önemli Ölçüde Azaltabileceğini Açıkladı - Convergence News Network

Ameliyatı ne kadar erken yaptırırsanız o kadar çabuk iyileşirsiniz.

Ayrıca ameliyat ne kadar erken yapılırsa sinirler de o kadar çabuk iyileşebilir. Daha hafif vakalarla karşılaştırıldığında, ciddi hastaların ellerindeki uyuşukluğun kaybolması birkaç ay sürebilir. Ameliyattan önce başparmak kaslarının körelmesini beklerseniz felç belirtileri yavaş yavaş azalacak ancak kaslar yenilenmeyecektir.

Karpal tünel sendromunun tıbbi tedavileri arasında lokal steroid enjeksiyonları yer alır ancak bunlar her hasta için uygun değildir. Steroidler esas olarak iltihabın azaltılmasına yardımcı olur, bu nedenle yalnızca tendon sürtünmesi ve medyan siniri sıkıştıran iltihaplanma olan hastalarda etkilidirler.

Wong, bileğe steroid enjekte edilmesinden kaynaklanan tendon yırtılması riski nedeniyle bu yöntemi önermiyor. “Tendon yırtılırsa yırtılan tendonun yeniden dikilmesi için ameliyat gerekecektir. Ameliyattan sonra parmakların esnekliği eskisi gibi olmayacaktır, dolayısıyla risk almaya değmez.”

2 saat oturduktan sonra kalkıp yürüyün

Soru 1. Karpal tünel sendromu gibi RSI'dan nasıl kaçınılır?

Cevap 1.Doğru duruşu korumak önemlidir ve bölünmüş klavye veya dik fare gibi ergonomik elektronik cihazları kullanmayı deneyebilirsiniz. Bazı insanlar yazı yazarken bilek yastığını yerleştirir, ancak medyan siniri sıkıştırmamaya dikkat edin, yukarı doğru hareket ettirin ve yastığı doğrudan bileğin karpal tüneli üzerine yerleştirmeyin.

Başvuru süresiyle ilgili olarak ilgili işverenle görüşmeniz gerekebilir. Genel olarak aynı duruşu çok uzun süre sürdürmemenizi öneririz.Örneğin 1 saat bilgisayar kullandıktan sonra 5-10 dakika gözlerinize ve ellerinize ara verin.2 saat oturduktan sonra yürümek daha iyi olur. Bir süre için.

Tekrarlama olasılığı göz ardı edilemez

Soru 2. Karpal tünel sendromu ameliyat sonrası tekrarlayabilir mi?

Cevap 2.Genel olarak karpal tünel gevşetme (CTR) ameliyatı iyi sonuçlar verir ve nüks nadirdir. Gelecekte tekrarlama olasılığı tamamen göz ardı edilemese de gerçekleşmesi uzun zaman alabilir.

Ameliyattan sonraki gün ellerinizi kullanın

Soru 3. Ameliyattan sonra ellerimi normal şekilde kullanabilmem ne kadar sürer?

Cevap 3.Operasyonun ertesi günü ellerinizi normal şekilde kullanabilirsiniz.Yazma ve günlük kullanımda sorun yaşanmaz.Ağır nesneleri kesinlikle hareket ettirmekten kaçının. Yaranın iyileşmesi yaklaşık 2 hafta sürer, bu nedenle suya dokunmaktan kaçının. Ellerde uyuşma veya ağrı gibi belirtiler, ciddiyetine bağlı olarak muhtemelen birkaç ay içinde yavaş yavaş azalacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir